Sökning

Hur börjar jag söka i Finna?

Det finns flera alternativ:

Fri ordsökning och begränsning

  • Det enklaste sättet att börja söka är att i sökrutan skriva in sökord om ämnet eller materialet som du letar efter.
  • I rullgardinsmenyn till höger i sökrutan kan du välja om du vill söka på titel, upphovsman eller ämne. Alternativet "Alla fält" ger en sökning i alla sökbara uppgifter
  • Efter den första sökningen kan du begränsa sökresultaten till exempel enligt användningssyfte, innehållstyp eller produktionsår.
  • Idéer för utformning av din sökning får du i anvisningarna för Grundläggande sökning.

Avancerad sökning

Finna Street

  • Finna Street-platssökningen söker bilder i Finna utgående från positionen som din webbläsare ger. Sökningen fungerar bäst med enheter som använder GPS-teknik för positioneringen, det vill säga mobila enheter. Sökresultaten beror på bildernas platsinformation. Du kan också söka material om platser genom att skriva in platsens namn eller adress i sökrutan. Kom ihåg att tillåta positionering i din webbläsare!

Hur tittar jag på sökresultaten?

När du gör en sökning i Finna, öppnas automatiskt sidan med sökresultat där du hittar material som motsvarar dina sökord. Du kan begränsa sökresultaten på resultatsidan (se delen Begränsa sökresultaten). Om det inte finns material i Finna som motsvarar din sökning, meddelar sökfunktionen det.

Du kommer till materialets detaljerade uppgifter genom att klicka på rubriken i listan över sökresultat. Klicka på resultatets ikon eller bild för att öppna en större bild och en del av uppgifterna i en förhandsvisning.

En del av materialet är nedladdningsbart. Kom dock alltid ihåg att kontrollera t.ex bildernas användningsrättigheter i materialets egna uppgifter.

Material kan användas t.ex. som stöd i undervisning och inlärning eller för hobbyverksamhet.